dinsdag 20 september 2011

Rendierhuiden: mooi maar fragiel.

Met de gure herfst- en de koude wintermaanden in het verschiet is het tijd om een informatief artikel te wijten aan rendierhuiden die in deze periode steeds zeer gegeerd zijn.

Rendieren komen van nature voor in het hoge noorden. Ze komen zowel voor in wilde kuddes of als gedomesticeerde boerderijdieren in Finland, Zweden, Siberië en andere landen in de Arctische cirkel. In Finland alleen al zijn er zo’n 7000 commerciële boerderijen met zo’n 200 000 gedomesticeerde rendieren. Rendieren vervangen er de meer conventionele koeien en schapen die in deze koude en ruige regio’s simpelweg niet zouden overleven.

Kweken van rendieren

Rendiervlees is heel populair en een belangrijk bijproduct van deze industrie zijn de rendiervachten. Dit lichte, warme en duurzame product is nuttig voor het maken van kleding, schoenen, tapijten en andere gebruiksvoorwerpen. Rendierhuiden hebben iets heel gezelligs en zachts en zijn dan ook een populaire keuze voor op harde houten vloeren.
De kweek van rendieren is sterk gereguleerd. In Finland moeten alle rendiereigenaren bij een erkende vereniging aangesloten zijn en het Ministerie van Landbouw en Bosbouw zet limieten op het aantal rendieren die in bepaalde gebieden mogen grazen zodat het ecologisch evenwicht bewaard blijft.

Rendierhuiden

Bij rendierhuiden worden de beste huiden gebruikt als vloerkleden. Ze worden gemaakt in heel Scandinavië en vinden een afzet over de gehele wereld.
Deze vachten zijn echter vrij delicaat door de holle structuur van de dekharen en zijn dan ook meer bedoeld als een decoratief item. Het is niet aangeraden om ze in ruimtes met een constante warme temperatuur neer te leggen of op plaatsen waar er veel beloop is. Dit alles maakt de vacht namelijk erg fragiel en de haren makkelijk breekbaar. Erop zitten en liggen is ook afgeraden, hoe verleidelijk dit ook mag zijn!
Desondanks zijn ze werkelijk prachtig, uniek en dusdanig ook uitermate geschikt om aan de muur te hangen. Indien je ze echter op een rustig plekje legt blijven ze in een perfecte staat om jarenlang van te genieten.


Bezoek onze webshop http://www.tapijtenenhuiden.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten